De Fascinerende Wereld van Sherry: Meer Dan Gewoon Een Wijn

De Fascinerende Wereld van Sherry: Een Diepgaande Gids

Wat is Sherry?

Sherry is een van de meest intrigerende en complexe wijnen uit Spanje. Ondanks dat de naam is verengelst, komt Sherry oorspronkelijk uit het gebied ‘Jerez' in Zuid-Spanje. Net zoals Port en Madeira, is Sherry een versterkte wijn. Maar in tegenstelling tot port, zijn de meeste sherries droog en licht van kleur. Dit komt omdat de versterking pas plaatsvindt na de fermentatie en de suiker daarna wordt toegevoegd.

De Fascinerende Wereld van Sherry: Een Diepgaande Gids

Unieke Productiemethode

Wat Sherry extra speciaal maakt, is het unieke productiesysteem, bekend als het solera-systeem. Dit systeem zorgt voor een schier oneindig scala aan smaken en jaargangen. Natuurlijke gisten en zuurstof maken een verscheidenheid aan smaken mogelijk die je niet in andere wijnen vindt. De sherry wordt gedurende vele jaren in vaten gerijpt. Hierdoor kan elke fles een beetje van zeer oude sherry bevatten, wat de reden is dat er geen jaartal wordt gespecificeerd.

Beschermde Herkomst

Net zoals Franse champagne is Sherry beschermd door een ‘protected designation of origin'. Dat betekent dat alleen Sherry die geproduceerd is binnen de ‘Sherry Driehoek' als zodanig mag worden geëtiketteerd.

Soorten Sherry

De Fascinerende Wereld van Sherry: Een Diepgaande Gids

Fino

Fino is zout, droog, knapperig en schoon. Het past perfect bij olijven, ansjovis en andere hartige snacks.

Manzanilla

Manzanilla is droog en maakt deel uit van de Fino-familie. Het wordt alleen geproduceerd in Sanlúcar de Barrameda en is een klassiek aperitief.

Amontillado

Amontillado heeft een rijke karamelsmaak met een frisse, notige afdronk. Het gaat heel goed samen met kaas.

Palo Cortado

Deze Sherry is complex, droog, rijk en zout van smaak. Het gaat goed samen met vlees, noten, olijven en andere snacks.

Oloroso

Oloroso is de meest geoxideerde van alle soorten Sherry en heeft een diepe notige smaak.

Cream – Pedro Ximénez

Deze Sherry is extreem zoet en rijk, en gaat perfect samen met chocolade, noten of kaas.

Conclusie

Al met al is Sherry een prachtig voorbeeld van de rijke en gevarieerde wijntradities die Spanje te bieden heeft. Dus de volgende keer dat iemand je vraagt wat je wilt drinken, zeg dan gerust: “Doe mij maar een Manzanilla!”

Als je meer wilt weten over de ontspannen levensstijl in Andalusië of hulp nodig hebt bij het vinden van de beste luxe huizen te koop aan de Costa del Sol, neem dan contact op met Myriam.

Volg @myriam.deroye voor meer informatie.

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken
error: Alert: Content selection is disabled!!